Stappenplan woning kopen (nieuwbouw woning)

Dit stappenplan helpt je op weg wat je allemaal tegen gaat komen bij het kopen van een nieuwbouw woning. Uiteraard ben ik je graag van dienst tijdens deze belangrijke aankoop.

Stap 1. Budget bepalen

In welke prijsklasse kun je een woning zoeken? En met welke (bijkomende) kosten moet je rekening houden als je een nieuwbouw woning koopt? Rente tijdens de bouw? Meer- en minderwerk? Een hypotheekadviseur helpt je graag met het bepalen van jouw budget.

Stap 2. Woning zoeken

Nieuwbouw woningen zoeken doe je meestal via internet. Daar kun je ook brochures downloaden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Als ervaren makelaar in de nieuwbouw adviseer ik je graag!!!

Wat je precies gaat kopen staat in de tekeningen en de technische omschrijving. Deze vind je in de verkoopbrochure. Waar moet je op letten bij de beoordeling van de tekeningen en de technische omschrijving? Welke kavelnummers zijn nog beschikbaar?

Bij nieuwbouw krijg je met verschillende partijen te maken. Welke partijen zijn dat en wat mag je van ze verwachten?

Stap 3. Contract

Het koopcontract van een nieuwbouwwoning wordt meestal de koop-/aannemingsovereenkomst genoemd. Wat staat er in deze overeenkomst? En waar moet je op letten?

Stap 4. Meer- en minderwerk

Zijn er nog dingen die je aan de woning wilt veranderen? Zoals een uitbouw, een dakraam, een dakkapel of stopcontacten verleggen? Dit noem je meer- en minderwerk. Het is belangrijk doet goed vast te leggen.

Stap 5. Hypotheek afsluiten

Een hypotheek van een nieuwbouw woning is anders opgebouwd dan een hypotheek voor een bestaande woning. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met een bouwdepot.

Stap 6. Notariële overdracht

Als je de hypotheek rond hebt en er zijn voldoende woningen verkocht, kan de notariële overdracht plaats vinden. Bij de notaris wordt de grond op jou naam gezet. Alles wat op die grond gebouw wordt, wordt jij ook automatisch eigenaar van.

Stap 7. De bouw

Tijdens de bouwfase moet de ondernemer het appartement of de woning bouwen. Hoe lang mag hij over de bouw doen? En vanaf wanneer ga je voor de woning betalen?

Stap 8. Oplevering

De bouw is afgerond: je huis wordt opgeleverd. Wat houdt de oplevering precies in, wat is het nut van een vooroplevering en wat doe je als je tijdens de oplevering tegen problemen aanloopt?

Stap 9. Klussen

Waarom moet je na de oplevering niet meteen de muren moet stuken? Waar moet ik verder allemaal aan denken?

Stap 10. Verhuizen

Klaar met klussen? Dan wordt het tijd om te verhuizen. Wij hebben een handige verhuisplanner voor je gemaakt.